MANUAL TERAPİ

MANUEL TERAPİ

Manuel terapi çok eski bir terapi yöntemidir. Antik çağda Hippocrates, Galen bu yöntemi ilk kullanan bilim adamlarıdır. Manuel terapiler lenf ve dolanım sistemi, yumuşak dokular, eklem ve kemikleri içeren, vücuttaki yapı ve sistemlere yoğunlaşan birçok tekniği kapsar. Özellikle kas iskelet sistemine ait yaralanmaların ve fonksiyonel bozuklukların tedavisinde kullanılmaktadır.

Manipulatif terapi; eklemlerdeki hareket kısıtlılıklarını düzeltmek, geri dönüş özellikli, fonksiyon bozukluklarını gidermek amacıyla, yalnızca ellerle yapılan bir mekanoterapi yöntemidir. Manuel Terapinin etkin ve güvenli uygulanması için kas-iskelet sisteminin, anatomik, biyomekanik özelliklerin detaylı değerlendirilmesi , özel eğitimli uzmanlar tarafından uygulanması gerekmektedir. Aksi halde ciddi problemler görülebilir.

Uygun endikasyon ve doğru girişimle eklem hareketleri düzelince ağrı da düzelir. Özellikle omurga kaynaklı ağrılarda klasik yaklaşımlarda ağrı etiyolojisi kolay tespit edilememektedir. Ancak manuel terapi yöntemleri ile tanı çoğu kez kolaylaşmakta ve bu biçimde konan tanıya yönelik terapi çok daha kısa sürede başarılı olmaktadır.

Uygulama alanları;

1) Akut ve kronik boyun ağrıları

2) Omuz ve dirsek gibi eklemlerin yumuşak dokularına bağlı ağrılar

3) Kas iskelet sistemi kaynaklı sırt ağrıları

4) Fonksiyonel ve mekanik bel ağrıları

5) Diz ağrıları

Manuel terapinin klasik terapilere göre üstünlüğü şu şekilde de özetlenebilir;

Problem olan bölgeye direk uygulama yapılır.

Klasik terapilere göre daha kısa sürede sonuç verir.

Akut durumlarda tek seanslık tedavi ile bile problem çözülebilir.

Hiçbir yan etkisi yoktur ve tamamen doğal bir uygulamadır.

Manuel terapi bilimselliği kanıtlanmış teknikler üzerinde çalışır.