REFLEKS TERAPİ
REFLEKS TERAPİNİN TARİHÇESİ
Manuel refleks terapinin tarihi 5000 yıl öncesine dayanır hatta akapunkturdan daha önce geliştirilmiştir. Aslında geleneksel doğu tıbbının en eski formudur hatta taş devrinde sivri taşlar ile hastalık ve ağrı üzerine uygulamalar yapılmıştır. Yüz el ve ayaklara ait manuel terapiler 3000 yılı aşkın süredir farklı şekillerde uygulanmaktadır. Refleksolojiye ait tanımlanan en eski doküman Mısırdadır, Anknahor de Saggara el ve ayakla ilgili uygulamalar göstermiştir.
Güney Amerikanın bazı bölgelerindeki Incalar bu teknikleri koruyucu tedavi olarak kullanmaktadır. Yüzyıllar boyunca Cherokiler fiziksel, mental ve spiritüel dengenin sürdürülmesi için bu tekniklerin önemli olduğunu savunmuşlardır. Şuanda amerikada ‘zone terapi’ üzerine çalışan en bilinen kişi olan Jenny Wallace da Cherokee Indıandır. Avusturalya yerlileri ve Arjantinliler refleks terapinin ilk halini hala kullanmaktadırlar.
1800 BC’ye kadar avrupada refleksoloji tanımlanmamıştır. refleks terapinin ilk medikal uygulamasını Almanyada Dr. Alfonso Cornelius yapmıştır. Ciddi enfeksiyondan şikayetçi olan doktor, yüzden farklı bölgeleri ve noktaları uyararak kendini tedavi etmiştir. Daha sonrasında yaptığı pratik uygulamalarda anlamlı sonuçlara ulaşmıştır. Avrupada yüz refleks terapi ile ilgili ilk makaleyi bastıran kişidir. ‘Drunckpunte’ adıyla 1902 yılında aylık bir magazinede yayınlanmıştır. 1872’de Amerikan Dr. William Fitzgerald Viena ve Londra’da birçok çalışma yürütmüş ve kulak, burun ve boğaz ile alakalı çok ilginç sonuçlara varmıştır.
20. yy da George Goodhart ve John F. Thei isimli Amerikan doktorlar akapunktur üzerine çalışıp kafatası üzerine basınçlardan oluşan tekniği ortaya koymuşlardır. Bugünkü tamamlayıcı tedavide önemli yere sahip olan ‘craniel sakral’ tedavi ortaya çıkmıştır.
REFLEKS TERAPİ NEDİR?
Refleks terapi doğu’ya özgün meridyen teorisi, akapunktur noktaları, güney Amerika yüz haritaları ve klinik nörolojiyide içeren birçok sistemin kombine edilerek kullanıldığı tedavi edici bir methoddur. Rahatlatıcı ve toksik faktörleri uzaklaştırıcı doğal bir tekniktir. Yüz refleksoloji eski doğu tıbbı esasına dayanmakla beraber Avrupa ve Amerikalı doktorların yaptıkları araştırmalar sonucunda yardımcı tedavi olarak kabul edilmiştir.
Refleks Terapi yedi temel bölge tedavileri üzerinde uygulama yapılır. Belirtiler hastadan hastaya değişiklik göstermektedir. Bölgeler, meridyenler ve sinir sonlanmaları boyunca spesifik noktalara yapılan basınçlar nöro-biyolojik sistem ve merkezi sinir sistemini uyararak kan akışının artmasını sağlar. Birincil etkisi derin genel bir rahatlama ve ikincil etkisi kas ve sistemindeki rahatlamadır. Yüzdeki refleks bölgeleri ve noktaları uyararak, vücudun organik fizyolojisi, dolanım sistemi, lenfatik sistem vs. de denge durumunun devam etmesine yardım eder. Ek olarak sinir, mental uyuşukluk, hafıza kaybı, insomnia gibi emosyonel semptomların ortadan kaldırılmasında da yardımcı olmaktadır. Yüz refleksolojisinin etkisi ile deride daha iyi mikro-kan sirkülasyonu ve renk, kas ve çatlakların daha iyi bir tonus kazanması sağlanır. Yüz refleksoloji ile cilt problemlerini de tedavi etmek mümkündür; akne, egzama, spots, rosasea ve diğer cilt problemleri.
Noktaların ve spesifik bölgelerin manuel olarak uyarılması ile deri-sinir refleksine ulaşılır. Uyarı retiküler formasyon yoluyla periferik sinir sisteminin diğer bölümleri ve vejetatif sinir sistemine ulaşır. Sonuç olarak iskelet kasları, eklemler, kemikler, bütün organlar ve visseral bölümlere ulaşır. Özel nokta ve bölgeler üzerine belirli basınç uygulamaları nöro-motor ve nöro-vejetatif sistemleri etkiler. Böylelikle nörotransmitterler ve endorfinlerin serbestleşmesi sağlanır.
Refleks Terapi aynı zamanda mükemmel bir koruyucu methoddur. Ayak altındaki bölgelerden alınan farklı sinyallerin erken dönemde tespit edilebildiği düşünülür ve bu sayede uygulayıcıya hangi sistemden kaynaklı fonksiyon bozukluğu olduğu konusunda fikir verebilir.
Ana tedavi prosedürü yedi temel aşama ve hastanın sağlık durumuna ve ihtiyaçlarına göre seçilen kişiye özel altı ek protokolden oluşur. Tedavi otuzbeş yüz noktası üzerine uygulanan rotasyonel hareketler ile başlar. Yüzdeki bu noktalar üç kriterden birini karşılar; akapunktur noktası, kan akışı için önemli bölgeler ve sinir sonlanması yönünden zengin bölgeler.
Bunun uygulamayı cildin derin dermis tabakası içinde bulunan depositin(bloke alan) tespit edilmesine yönelik tüm yüze yapılan değerlendirme takip eder. Yüz haritaları üzerinde yapılan yavaş derin hareketler ile araştırılır (Pehuenche adlı bir göçebe kabilesinden orijin almıştır). Bu haritalar vücutta faklı sistemler ile bağlantılı olan ve yüzde nörolojik yönden zengin olan bölgeler ile ilşkilidir. Beş seviyeden oluşan derecelendirme skalası depositin ne seviyede olduğunu gösterir ve tedavinin geri kalan kısmında yoğunlaşılması gereken bölgeyi belirler.
Tedavinin bundan sonraki aşamasında kullanılan doğu tıbbına ait haritalar sinir sistemi ve fiziksel vücut üzerine uyarı vererek, mental, emosyonel ve fiziksel açıdan da vücudun uyum ve dengeli olmasını sağlar. Ek tedaviler kraniel hatları, akapunktur noktalarını, hormonel dengeyi, 500 yüz sinir noktasını ve kas uyarısını kapsamaktadır.